Тракийската история представена в Етнографски комплекс „Дамасцена“ - Damascena

В последните няколко години Етнографски комплекс „Дамасцена“ разширява представянето на историята на траките, тяхната култура и самобитност. Когато посетите това омайно място ще видите още на входа уникалните статуи, които пресъздават цар Севт III и неговата съпруга Береника.

В навечерието на Еньовден тази година в Етнографски комплекс „Дамасцена“ беше открит за посещение Тракийски културен център с форма на кошница за бране на рози. Това уникално архитектурно творение е създадено да допълни Храма на розата, като също така пресъздава с уникални стенописи исторически възстановки и тракийски артефакти, които разказват историята на траките.

Тракийският културен център не случайно е открит в навечерието на Еньовден, защото този ден в тракийската религия заема централно място, като празник на светлината. Знаем че слънцето тогава се намира най-високо спрямо хоризонта, а траките тогава са се молили на Бога на светлината, наричан в Египетската митология РА – светлината, която създава всичко.

Етнографски комплекс „Дамасцена“ е разположен в полите на Балкана, там където се е намирал Дългият град.

В дългия град, който е започвал от гр. Калофер и е свършвал малко след гр. Гурково, по времето на траките са живели над четири милиона души. Там, в този дълъг град, са живели траките. Там днес е построен Храмът на розата, който вплита в себе си уханието на Розовата долина със силата и могъществото на тракийската култура и цивилизация, умело пресъздадена и в самия комплекс „Дамасцена“.
Траките също са имали своята роза, която и до ден днешен расте в земите на траките. Наричат я дивата роза или шипковата роза. Траките са я култивирали , като от нея са извличали есенции за здраве и красота. Когато видите шипка или шипков храст, трябва да знаете, че това е розата на траките.

EN / BG
Закупете билет за предстоящите събития в Етнографски комплекс "Дамасцена".
НАТИСНИ ТУК И ЗАКУПИ БИЛЕТ
+