Храмът на розата - Damascena

Етнографски комплекс „Дамасцена“ е разположен в с. Скобелево – в самото сърце на Розовата долина, между “града на Българската роза” – Казанлък и града, известен със своите минерални извори и балнеолечение – Павел баня. Комплексът е отворен за посетители от 2007 година. Той е едно вълшебно място, изпълнено с аромат на рози, като съчетава в себе си историята на розопроизводството с историята на тракийския народ.

В „Дамасцена“ ще откриете Храма на розата, като на входа ще ви посрещне тракийската царица Береника с роза в ръка, а до нея величествено стои нейният съпруг цар Севт III, владетел на Одриското царство.

В Етнографски комплекс „Дамасцена“ ще видите над 150 вида рози, които ще ви пленят с цвят и аромат и ще ви потопят в магията на розата от Дамаск, или така наречената роза Дамасцена.

В самия Храм на розата ще видите първата частна розоварна в България, основана през 1991 г. Там ще се запознаете с технологичния процес на розопроизводство. На входа на дестилерията ще ви посрещне Бай Ганьо, а срещу него ще видите и неговият автор Алеко Константинов – Щастливеца.

В Етнографски комплекс „Дамасцена“, с.Скобелево, Царицата на цветята, Нейно Величество Розата, е намерила своето магично място, където да разказва за себе си на пътниците от близо и далеч, които са решили да посетят това невероятно място в сърцето на Розовата долина. Красотата на това място и хармонията, която съществува в него, много трудно могат да се опишат с думи, а трябва да се усетят с всички сетива, там на място.

Човек, който е решил да тръгне и да посети Етнографски комплекс „Дамасцена“, за да си представи какво ще открие там, нека си представи една алена роза, обсипана с утринна роса.

Тя е дамата, която стъпва нежно в полето между пръските на сутрешната роса, излъчваща хармония и красота – Царицата на розата.
Нейно Величество Розата има дом, който трябва да посетите, а пътеводителят до там е благоуханното цвете – розата.
Посетете Етнографски комплекс „Дамасцена“, с.Скобелево, община Павел баня и подарете на вашите сетива и душа едно вълшебно приключение в Храма на розата.

EN / BG
Закупете билет за предстоящите събития в Етнографски комплекс "Дамасцена".
НАТИСНИ ТУК И ЗАКУПИ БИЛЕТ
+