Етнографският дух на „Дамасцена“ - Damascena

Комплекс „Дамасцена“ е разположен в с. Скобелево – в самото сърце на Розовата долина, между “града на Българската роза” – Казанлък и града, известен със своите минерални извори и балнеолечение – Павел баня. Комплексът показва на своите посетители различни етнографски елементи, които съчетават в себе си бита, традицията и културата на отминалите поколения.

Освен уникалната по рода си монументална експозиция на тракийско изкуство, Първата частна розоварна в България и Амфитеатъра, посетителят в „Дамасцена“ може да разгледа и етнографския кът, който показва предмети, използвани в ежедневието на нашите предци преди индустриалната революция.

Там може да видите антични станове, на които доскоро нашите прабаби са тъкали ленени пътеки. Също така може да видите неповторима колекция от медни тави, в които са били приготвяни и поднасяни традиционни гозби. Не на последно място, ще видите също стар казан за изваряване на розово масло (гюлапски казан). Ще попитате: „Как са изварявали розово масло в този казан?“. Опитните екскурзоводи в Комплекс „Дамасцена“ ще ви разкажат повече за технологичния процес на розоварене в миналото и как се е запазила традицията до днешни дни.

По време на розобера в античността, гюлапският казан е транспортиран в непосредствена близост до розовите полета и се е поставял на място, където е имало течаща вода. Тази вода се е използвала освен за приготовление на самото розово масло, и за охлаждане на па́рите, които се отделят при дестилационния процес. След току-що приключилата беритба на рози, около 9:00 часа сутринта, розоберачите са пълнили казаните веднага с прясно набрания цвят и са изварявали розата на полето в близост до розовите масиви. Затова гюлапските казани не са толкова големи, колкото съвременните, защото се е налагало да се транспортират с каруци близо до розовите масиви.

При античното розоварене, огънят който се е палел и загрявал казана е бил контролиран, така че прясно набраният цвят да отпусне от себе си най-хубавото масло. Нашите предци са изварявали розовото масло на полето, защото тогава не са разполагали с автомобили или камиони, които днес транспортират розовият цвят до розоварните.

В етнографския кът на „Дамасцена“, може да разгледате и да видите уникални по рода си предмети от ежедневието. Например нощова или нощви – това е дървено корито, което е изработено ръчно от ствола на едно дебело дърво и в това дървено корито на времето се е месил хляб и козунак. Хлябът, който е замесен в нощвите и когато е изпечен в стара пещ на дърва е най-вкусния хляб, който човек може да опита. На времето хората са приготвяли хляб за цяла седмица и са съхранявали самуните хляб в ръчно изработен месал – това е вълнен плат за съхранение на хляб.

В етнографската експозиция ще видите и много други предмети, които са ползвани в миналото и които силно ще ви впечатлят със своята уникалност, екологичност и практичност.
В този кът посетителят може да усети духа на миналото.

Важно е да знаем нашето минало, за да имаме нашето бъдеще,

а за да усетите всичко това и да го преживеете, то посетете Етнографски комплекс „Дамасцена“ и сами ще се уверите в това.

EN / BG
Закупете билет за предстоящите събития в Етнографски комплекс "Дамасцена".
НАТИСНИ ТУК И ЗАКУПИ БИЛЕТ
+