Някога питали ли сте се от къде произлизат традициите за честването на маслодайната роза и как този местен празник на казанлъчани се е превърнал в един от най-големите световни фестивали, който събира на едно място фолклор, традиции и история на един народ?

Празник, станал толкова известен, че всяка година бива посещаван от туристи от всяко кътче на земното кълбо, изминаващи хиляди километри само за да зърнат красотата на розовите полета, да се запознаят с нашият фолклор и традиции, и не на последно място да опитат от прекрасните български ястия и напитки. Знаем, че сте любопитни, и  искате да научите най-любопитното около Фестивала на розата! Приятно четене.

Всичко започва още през далечната 1903 г., когато гражданите на гр. Казанлък за първи път организирали Празник на розата. Той бил посветен освен на красотата и цветята, също така и на милосърдието. Организирани били богати изложби с рози и други цветя, излети до Шипченския манастир. Продавали се специално издадени картички с изгледи от Розовата долина на тема – розобер, традиционно производство на розово масло и др.

През 30-те години на XX в. Празникът на розата получил по-голяма национална известност. С пускането в действие на подбалканската линия, по време на Празника на розата били композирани специални влакове за посещение на Розовата долина. Издавали се специални билети с намаление, които приканвали гражданите от различни краища на България да посетят Розовата долина по време на розобера, за да усетят ненадминатия аромат на рози. Поради многобройни обстоятелства, честването на празника е прекратено за кратко, но през 1966г. традицията е напълно възстановена, като за целта е избран специален организационен комитет.

С годините, Празникът на розата се превръща в мащабен и колоритен Фестивал, който добива популярност в цял свят. Хиляди туристи посещават Казанлък, за да зърнат многобройните събития по време на Фестивала на розата. Най-интересни и колоритни са:

Ритуалът „Розобер и Розоварене“

Ритуалът „Розобер и Розоварене“ е ежегодното централно събитие за официалните гости и чуждестранните туристи по време на кулминационния неделен ден на вековния Фестивал на розата в Казанлък. Розоберачи в народни носии, групи за автентичен фолклор, кукери и танцови състави огласят розовите градини и посрещат гостите на Празника. В плодородните розови градини на Розовата долина, те приканват гостите да наберат от цветето на боговете – маслодайната Казанлъшка роза, да вкусят розово сладко, гюловица и ликьор от рози. Избира се най-сръчната розоберачка, която получава награда за своята усърдност от самите стопани. Пресъздадени от професионални и самодейни фолклорни състави са ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“. Розовото масло се вари в гюлпаната, а стопаните подаряват на гостите от току-що произведената розова вода.

Конкурс-спектакъл „Царица Роза“

Конкурс-спектакъл „Царица Роза“ e спектакъл-дефиле на най-красивите и чаровни казанлъшки абитуриентки, които са част от гордостта и емблемата на града. По традиция с него започва Фестивала на розата. Спектакълът е най-чаканото събитие в Казанлък за годината и събира най-много емоция от зрители и гости. Конкурсът за избор на Царица Роза се провежда за първи път през 1963 година, като се избира Мис Роза, 18-годишната абитуриентка Стефка Таралежкова. Първата Царица Роза на Казанлък е Радка Добрева, избрана през 1968 година. Оттогава до сега ежегодно градът на розите избира своята царица на, която го представя на различни международни форуми и се превръща в запазена емблема и символ на Розовата долина и България. С атрактивността и емоцията си конкурсът за избор на Царица Роза се радва на огромен международен журналистически интерес.

В поредица от различни благотворителни прояви организаторът на конкурса, Община Казанлък, дава възможност на жителите на Розовата долина и многобройните гости на града в периода май-юни, да се запознаят с претендентките за короната на казанлъшката царица, в своеобразен „Тур на цариците“. От 2013 година конкурсът за избор на Царица Роза е патентован и е право само и единствено на Община Казанлък. Избраната ежегодно Царица Роза гостува на различни форуми в побратимените на Казанлък градове в различните континенти и е красив посланик на България по света. Води и празничното карнавално шествие, което е кулминацията на Празника на розата, в първата неделя на месец юни. Тя дефилира с корона уникат, изработена от бижутера Любомир Дудев. Той е автор и на атрактивните бижута, които красят казанлъшката царица.

Празнично карнавално шествие

Над 5 хиляди участници в пъстра карнавална редица дефилират в продължение на час по улиците на Казанлък, изобразяващи различни моменти от историята и многоликата култура на Розовата долина. В пъстрото карнавално шествие дефилират и емблематичните „нашенци“ от Чудомировите разкази – ненадмината кака Сийка, бай Ганьо, лъжлив Съби и други характерни образи от Розовата долина. Красивите и весели редици се предвождат от Царица Роза, нейните подгласнички и свитата на малките Принцеси на розата. Кукери гонят злото, а конниците пазят пъстрите редици на карнавалното шествие. В пъстри нанизи от шевици и гиздави носии, с песни и танци огласят града представители на различни фолклорни формации. Рози и красота, красота и рози!

А Вие останахте ли очаровани от всичко това? Надяваме се статията да ви е харесала и да ви накара да посетите това късче от Рая, в самото сърце на България, наречено още, Долината на Розите и Тракийските царе. Елате и се уверете сами в красотата и аромата на долината, научете повече за нашите традиции.

Посетете многобройните Тракийски гробници в района на Казанлък. В историческия музей на гр. Казанлък ще видите една от най-големите колекции експонати в България.

Но не забравяйте, ние сме в с. Скобелево, а то е само на 15 минути от Казанлък. Очакваме Ви!

 

EN / BG