Розите са били високо ценени през вековете в цял свят поради техните лечебни качества, балансиращата природа на аромата им и багрите на техните цветове. Те носят романтика и наслада, чистота и радост. Розите символизират страстта, разбирателството и разкоша, а ароматът на розовото масло е ароматът на любовта… 

В света съществуват над 200 вида и повече от 18 000 сорта рози. Важно е обаче да знаем, че розово масло може да бъде добито само и единствено от 4 от тях: Rosa damascena, Rosa alba,  Rosa centifolia и Rosa gallicа.

Казанлъшка роза (Rosa damascena)

Счита се, че първите рози били донесени в Тракия от завръщащите се войници на Александър Македонски. Белгийски хроники споменават, че през 1210 година кръстоносци видели големи райони с рози близо до Одрин.

Турският географ и пътешественик Хаджи Халифа пише за розовите градини, които видял край Одрин през 1652. Предполага се, че споменавайки Одрин, той има предвид и Розовата долина, тъй като по това време България е част от Османската империя.

Най-висококачествената маслодайна роза в света е внесена в този регион от Дамаск, Сирия. От там идва и наименованието й – Дамаска роза.

Предполага се, че култивирането на рози било въведено в Розовата долина от турски съдия. Той имал огромни градини с ароматни рози. През 1593 година Султан Мурад III наредил на съдията да отглежда рози за нуждите на неговия палат. 

Климатичните условия на Казанлъшкия регион се оказали много по-благоприятни, отколкото в страната на нейния произход. Въведената оригиналната технология за засаждане на рози се оказала толкова добра, че розови храсти били изнасяни за Руската и Османска империя.

Влажността на въздуха и облачността допринесли за получаване на рози, с високо съдържание на етерично масло.

Знаете ли, че форми на Rosa Damascena се култивират още и в Турция, Сирия, Иран, Афганистан, Индия, Китай, Мароко и Египет?

Бяла маслодайна роза (Rosa Alba)

Това е другия вид маслодайна роза, който вирее в България, но нейното масло е с по-ниско качество и се използва предимно за отделяне на розовите насаждения.  Отличава се със своите широки и назъбени листа, едри цветове и бели венечни листа. Дава почти 2 пъти по- висок добив на цвят, отколкото Rosa damascenа, но съдържа двойно по- малко етерични масла.

Бялата роза е широко разпространена в Индия като украсно растение.

 Първоначално е бил отглеждан заради сладкия аромат на цветовете си, а в наши дни е ценен като издръжлив през зимата храст.

Столистна роза (Rosa Centifolia)

Цветовете ѝ са едри и тежки, но съдържат нисък процент етерични масла с ниско качество. Отглежда се в Мароко, Франция и Италия.

В България се отглежда като декоративна в  градини и дворове.

Галска роза (Rosa Galica)

Ще я разпознаете по нейните едри, ароматни и червени цветове. За съжаление те окапват лесно и съдържат нисък процент етерични масла.

Галската роза е намерила най-благоприятни условия за развитие в Индия, Молдова, Украйна и Русия. Тя е сред най-старите сортове градински рози, отглеждани от древните гърци и римляни.

Rosa Galica е сред най-старите сортове градински рози, отглеждани от древните гърци и римляни.

"Течното злато" на България

Българското розово масло, произведено от венчелистчетата на Rosa damascenа Mill,  е световен еталон за качество, с който се сравняват маслата на останалите страни-производителки. Повече от 350 години то е ненадминато по качество в цял свят. То е вечно.

   Заради своите изключителни качества, Българското розово масло е традиционно много търсено за приготвянето на парфюмерийни и козметични продукти от най-висок клас. Някои от компаниите, които влагат Българско розово масло в своите продукти са например Chanel, Kenzo, Estee Lauder, Dior и още много други.

Розовото масло е част от един от най-популярните парфюми на всички времена, Шанел No5 – единственото, което Мерилин Монро обличала преди лягане. Днес шишенце от  парфюма се продава на всеки 30 секунди.

 

Надяваме се статията да ви е била полезна и да сме успели да ви пренесем в един ароматен розов цвят. Навън става все по-приятно. Пролетта настъпва с бавни темпове, а не е ли това най-прекрасното време през годината? И докато чакаме слънцето да спомогне за разцъфването на нашите рози, ви приканваме да опитате нашите розови аромати:

Източници:

  1. Основни ароматни растения. 19 модерни методи за култивиране от проф. Йордан Янкулов, 2000; 2. Наръчник по ароматотерапия от д-р Румяна Денкова, д-р Веселин Денков, 1999; 3. Справочник на специалиста от ароматерапевтичната промишленост от проф. Евгений Георгиев и доц. д-р инж. Албена Стоянова; 4. Wikipedia.
EN / BG