Кратък наръчник за най-подходящ избор на роза - Damascena

Предполагам, се досещате, че розите са любимите ни цветя… Но тези изящни създания на природата, освен за производството на благоуханни масла, могат да ни послужат и като изразител на най-съкровени чувства. В знак на приятелство, уважение и любов ги поднасяме по различни поводи и на различни хора, които намираме за значими в житейския си път.

Както всички знаем, розите могат да бъдат в най-различни цветове. От червено до жълто, от бяло до розово. Можете буквално да подарите рози във всички цветове на дъгата. При такова разнообразие сме сигурни, че има моменти, в които сте напълно  объркани, кой точно цвят роза да изберете.

Наближава най-женският празник – 8ми март, и затова сме ви подготвили кратък наръчник, за да ви помогнем да научите повече за символиката, която се крие в цвета на розата. Продължете нататък  и съчетайте цвета на розата със случая, по който ще я подарите!

Червената роза означава „Обичам те!“

Нищо не казва „Обичам те“ както красив букет от червени рози. Всички знаем от романтичните филми и романи, че червените рози са вечен символ на любовта, но смисълът е много по-дълбок.

Червеният цвят предизвиква в човешкия мозък асоциация за по-топли и страстни отношения.

Кога трябва да подарите червена роза?

 • На първа среща: Ако искате да направите добро първо впечатление, един хубав букет от червени рози ще разтопи сърцето на любимата.
 • Романтично пътуване: Планирате романтичен уикенд със специалния за вас човек? Изненадайте го с куп червени рози, доставени директно до хотела.
 • Годишнина от сватбата: Независимо дали празнувате първата си годишнина от сватбата или 10-тата, подаръкът от червени рози винаги е подходящ.
 • Св. Валентин: Като най-романтичен ден от годината, не е изненадващо, че червената роза е най-търсеното цвете.

Розови рози означават „Държа на теб!“

Нежните розови нюанси имат също толкова богата символика, колкото и червените. Те са израз на младостта, на нещо чисто, непокварено, на невинността и искреността. Като символ на платоничната любов, розовата роза също е чудесен избор за подарък, когато искате да покажете обич към роднини или приятели, с които имате особено специална връзка.

Кога трябва да подарите розова роза?

 • Рождени дни: Подарете я по повод рождения ден на най-добрата си приятелка или просто изненадайте мама с цвете. Букет от розови рози е начин да покажете колко много означават тези хора за вас.
 • Св. Валентин: Символизирайки по-меката страна на любовта, розовите рози са чудесна алтернатива на червените, особено за младите двойки.
rose bouquet

Жълти рози означават „Моите поздравления!“

Жълтото се свързва с радостта и красотата в живота. Цветът се свързва със слънчевите лъчи, пролетта, лятото. Жълтият цвят е изразител на позитивна енергия и затова е много подходящ за щастливи събития, които се появяват неочаквано. Жълтите рози могат да бъдат идеален партньор на подарък, с който да поднесете поздравления.

Кога да подарите жълти рози?

 • Дипломиране:  Независимо дали от гимназията или от университета, дипломиранията са радостни събития, които се свъзват с  красотата и чисототата на новото начало.
 • Повишение: За да отпразнувате добре свършената работа, изненадайте ваш колега или приятел по случай повишението му с жълти рози, доставени директно до неговия офис.
 • 50-та годишнина от сватбата е прекрасен повод да зарадвате любимия си с букет жълти рози.

Празнувайте или изразете съчувствие с бели рози

Белите рози, също като розовите символизират чистотата, невинността и добродетелта, но са натоварени и с особеното значение на белия цвят в нашата култура. Това е цветът на празничните облекла и символ на прехода от един етап на живота към друг. Особено подходящи са за празнични поводи като годеж или сватба.

По сериозен повод, когато енергията не е толкова висока, белите рози изразяват съчувствие към любим човек.

Белите рози трябва да бъдат избирани при:

 • Годеж: Подарете бели рози, за да отпразнувате новото начало и да отбележите обявяването на бъдещия съюз в чест на щастливата двойка.
 • Посещение в болница: Пожелайте бързо оздравяване с красив букет бели рози. Техният успокояващ ефект ще облекчи вашия приятел или роднина.

Съчетаването на цвета на розата с емоционалността на повода,  говори за специално отношение и проявено внимание към човека, на когото ще я подарите.

А ако смятате, че розите не са самодостатъчен подарък, ето ги и нашите предложения за такъв, за предстоящият 8-ми март:

Надяваме се статията да Ви бъде полезна и да се сетите за нея следващия път, когато купувате цветя за някой скъп на Вас човек. А понеже Вие сте ни скъпи, обещаваме следващия месец да Ви разкажем други интересни факти, свързани с розите. За момента само ще загатнем, че розите, макар и многобройни по цветове, видове и сортове, розовото масло може да бъде добито само от 4 от тях: Rosa damascena, Rosa centifolia, Rosa gallicа и Rosa alba. Ако искате да научите повече, следете нашите блог постове.

 

      С пожелание за месец, изпълнен с аромат на рози и приятни емоции,

Екипът на Дамасцена

EN / BG
Закупете билет за предстоящите събития в Етнографски комплекс "Дамасцена".
НАТИСНИ ТУК И ЗАКУПИ БИЛЕТ
+