Историята започва през 1991 година

Дамасцена ЕООД е позната като една от най-влиятелните и успешни компании в областта на производството на етерични масла и натурална козметика на българския и чуждестранен пазар. Известни сме с това, че създадохме Дамасцена като първата частна дестилерия в България.

Историята ни води своето начало през далечната 1991 година. Започнахме дейността си като малка семейна фирма, занимаваща се с производство на розово масло, в самото сърце на Розовата долина  и долината на тракийските царе – между “града на Българската роза”, Казанлък, и града, прочут с лековитите си минерални извори – Павел Баня. Дестилерията е построена в китното, малко селце Скобелево, разположено в подножието на Стара планина, където обширните розови градини са се слели ведно с величествената снага на Балкана.

Производствения ни капацитет нарастваше от година на година. След време създадохме собствена розова градина с насаждения от Rosa damascena, която всяка година разширяваме и обновяваме.

В Дамасцена произвеждаме известното по цял свят и предпочитано заради най-високото си качество, Българско розово масло, добито от листенцата на Rosa damascena. Заедно с това, в дестилерията ни се произвежда висококачествена розова вода, лавандулово масло, лавандулова вода, както и други етерични масла и флорални води.

С течение на годините и на базата на натрупания опит, в нас се зароди идеята да направим известно за повече хора това традиционно за страната ни производство. С много ентусиазъм и вдъхновение изградихме собствен етнографски комплекс, където по неповторим начин се преплитат духът на старите традиции и историята на предците ни, с магията и красотата на съвременното розопроизводство. Вдъхновени от енергията, която носи Долината на розите и тракийските царе, през 2005 година създадохме Комплекс „Дамасцена“.

Тук, с внимание и много любов посрещаме всеки наш посетител, пожелал да се докосне до историята и традициите. 

Очакваме ви!

Филмът Дамасцена: Преходът
Ако желаете да се запознаете детайлно с нашата история и с това как една мечта вече е реалност, можете да гледате филма Дамасцена: Преходът в HBO Go
EN / BG